MUAMBA DE GALINHA (KIP-MUAMBA)

 

Deze stoofschotel van kip die op smaak is gebracht met palmolie, is een van de klassieke gerechten uit Centraal-Afrika en is zo populair dat hij zijn naam gegeven heeft aan een hele maaltijd: een muambada is een maaltijd waarbij dit gerecht centraal staat. Gewoonlijk wordt er ebe of funge bij gegeven, een ma´spuree die de Atlantische Oceaan is overgestoken en in het Caribisch Gebied bekendstaat als fungi.

Soms wordt de saus enigszins gebonden met een beetje fijngemalen ma´smeel.

 

20 kleine okra’s

1Ż eetlepel olijfolie

3Ż eetlepel rode palmolie

1 kip (1500 - 2000 g), in stukken

3 uien, gehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

3 tomaten, ontveld, zaden verwijderd en grof gehakt

1 laurierblad

1 eetlepel vers citroensap

1 Spaanse peper (haba˝ero of een andere extreem hete peper), ingeprikt met een vork

250 g calabaza-pompoen, geschild en in blokjes van ruim 1 cm

 

Was de okra’s en dep ze droog met keukenpapier. Verwijder de uiteinden en gooi lelijke of harde exemplaren weg. Zet apart. Laat de twee soorten olie heet worden in een zware, gietijzeren pan. Bak de kip aan alle kanten lichtbruin. Voeg de overige ingrediŰnten toe, met uitzondering van de okra’s en de pompoen. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten koken, of totdat de kip bijna gaar is. Voeg de stukken pompoen toe en laat nog 10 minuten doorkoken. Voeg de okra’s toe en laat dan nog 3 minuten koken. Verwijder de Spaanse peper als het gerecht heet genoeg naar smaak is. Voeg zo nodig zout en peper toe en serveer warm.

 

4 personen

 

land : Angola

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris