MTORI (BANANENSOEP)

 

Deze romige bananensoep (spreek uit als ‘m-tori’) is een traditioneel gerecht uit het gebied van de Kilimanjaro. Het is heel geliefd bij zogende moeders en hoewel de mannen het van oudsher als vrouwelijk zien om vloeibaar voedsel te eten, maken ze graag een uitzondering voor deze heerlijke soep! Het excuus is dan dat ze hun vrouw helpen om goed te eten!

 

500 g mager rundvlees in blokjes

2 grote soepbotten

1,5 l koud water

plantaardige olie om te bakken

5 middelgrote groene bananen of bakbananen

1 middelgrote ui, fijngehakt

1 grote, rijpe tomaat, ontveld en fijngesneden

zout en peper naar smaak

5 g (1 theelepel) boter

 

Leg het vlees en de botten in een grote pan, doe het water erbij en breng het aan de kook. Laat het 1Ĺ uur trekken voor een sterke bouillon.

Wrijf uw handen in met wat olie om te voorkomen dat het sap van de (bak)bananen uw handen verkleurt. Pel de bananen en snijd ze in dunne plakjes. Zeef de bouillon en doe er de (bak)bananen, uien, tomaten, zout en peper bij. Laat dit pruttelen tot alle ingrediŽnten zacht en gaar zijn.

Schep de soepbotten eruit. Maak er met een stamper of een blender een romige soep van. Voeg de boter eraan toe. Verhit de soep nogmaals (zonder te koken) en serveer deze warm.

 

4 - 6 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : soep

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner