MOQUECA DE PEIXE (BOKKING IN PALMOLIE)

 

500 g bokking

1 citroen (sap)

3 tomaten

2 uien, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

theelepel peperpasta

1 kokosnoot*

1 kopje palmolie

 

* U kunt in plaats van verse kokos ook gedroogde, geraspte kokos (santen) gebruiken, of kokosmelk of -poeder uit blik

 

Leg de vis in een pan en sprenkel er wat citroensap overheen. Snijd de tomaten in dobbelsteentjes en doe ze samen met de uitjes, de knoflook, de peperpasta en wat peper en zout in de keukenmachine. Meng tot een gladde pasta is ontstaan.

Wrijf de vis in met dit mengsel en laat het minstens een uur intrekken.

Maak de kokosnoot open, rasp het vruchtvlees en vermeng dit met wat water. Pers het sap eruit tot circa 1 kopje kokosvocht verkregen is. Voeg hier 1 kopje water aan toe en schenk het over de vis heen. Voeg wat olie toe.

Dek de pan af en zet deze 20 minuten op een hoge warmtebron. Roer af en toe, maar zo min mogelijk: het deksel moet zoveel mogelijk op de pan blijven om het aroma te bewaren.

Zet de warmtebron laag en laat het gerecht nog 15 minuten heel zachtjes koken.

Geef hier rijst, yams of kookbananen bij.

 

4 - 6 personen

 

(voor-)bereidingstijd : 2 uur

 

land : Guinee-Bissau

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : Kookkunst uit West-Afrika : Eetcultuur & recepten / Holger Ehling & Jojo Cobbinah