MELWI BELDI (GRIESMEEL-BOTERKOEK)

 

500 gram griesmeel

Ĺ theelepel zout

1 a 2 dl. water

125 gram gesmolten boter

 

Voorbereiding : Houd een handjevol griesmeel apart en doe de rest in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daarin het zout en een scheutje water. Meng de ingrediŽnten in het kuiltje met de vingertoppen tot het zout is opgelost en werk er vanuit het midden, telkens een scheutje water toevoegend, het griesmeel door. Voeg niet meer water toe dan nodig is om de massa te doen samenhangen en er een soepel, elastisch deeg van te kneden. Vorm een bal van het deeg. Bestrooi het werkvlak met griesmeel, leg de deegbal erop en druk hem iets platter met uw handpalmen. Strooi er een beetje griesmeel over. Doop uw handen in de gesmolten boter en druk het deeg naar alle kanten uit tot een dikke rechthoek. Doop uw handen opnieuw in de boter en rek het deeg naar alle kanten uit tot u een grote rechthoekige lap van 3 mm dikte hebt verkregen. Bestrijk de deeglap royaal met gesmolten boter en vouw hem als een mapje in drieen (waarbij de beide uiteinden over het midden worden geslagen), zodat het deeg opnieuw een rechthoek vormt. Bestrijk de bovenkant van de rechthoek met gesmolten boter en rol het deeg, beginnend bij een korte kant van de rechthoek, met beboterde handen op tot een dikke rol. Zet de rol rechtop, houd hem met een hand vast en klop hem met de handpalm van de andere hand voorzichtig plat, tot u een ronde plak van ca. 2 cm dikte hebt verkregen.

Bereiding en afwerking : Verhit een platte gietijzeren pan of een stevige koekepan, leg de griesmeelkoek erin en bak hem 15 minuten op een laag vuur, tot de onderkant mooi goudbruin is. Draai de koek voorzichtig om met behulp van een breed pannekoekmes en laat hem nog 10 - 15 minuten zachtjes bakken, tot het deeg gaar en de tweede kant eveneens mooi bruin is. Serveer de koek warm of lauw, met jam, suiker of honing.

 

Voor 6 - 8 personen.

 

land : Algerije

gerechtsoort : nagerecht

 

bron : Duizend gezichten van zuivel : Recepten, wetenswaardigheden en curiosa uit de hele wereld / Ton van Es & Fon Zwart