MCHICHA NA NYAMA (RUNDVLEES MET SPINAZIE)

 

Mchicha is een van de voornaamste groenten en iedereen in Tanzania eet het omdat het goedkoop is en gemakkelijk verbouwd kan worden: hoe vaker je de jonge blaadjes oogst des te overdadiger groeien de planten. De plant is overal te vinden, ook in achtertuinen, en kan niet alleen verwerkt worden in dit gerecht met rundvlees (spreek uit als ‘mtsji-tsja-na-nia-mah’), maar ook in soepen, salades, pasteien en bij Ugali. Als er geen mchicha verkrijgbaar is dan is spinazie een prima alternatief.

 

45 ml (3 eetlepels) plataardige olie

1 grote ui, fijngehakt

500 g mager rundvlees, in reepjes van 5 cm

5 g (1 theelepel) gemberwortel, geraspt

zout en peper naar smaak

2 rijpe tomaten, ontveld en fijngesneden

1 groene paprika, fijngesneden

1 flinke bos mchicha of spinazie, zonder steeltjes, blaadjes gewassen en gehakt

 

Verhit de olie in een pan tot matig warm en fruit hierin de ui zonder deze te laten bruinen. Voeg vlees, gember, zout en peper toe en bak het vlees bruin. Doe de tomaten en de paprika erbij en laat dit sudderen tot de tomaten gaar zijn en het vlees zacht is. Voeg de spinazie toe en roer dit er goed door. Meteen opdienen met ugali.

 

4 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner