MBOGA YA MABOGA (POMPOENBLADEREN IN ROOM)

 

Tanzanianen zijn veel flexibeler in het gebruik van ingrediŽnten, mogelijk door de invloed van andere keukens. Niet alleen vermengen ze veel vaker allerlei voedingsmiddelen op een manier die totaal anders is dan in de rest van het continent, maar ze gebruiken bijvoorbeeld ook delen van planten die elders waardeloos zijn. Zoals in deze delicatesse (spreek uit als ‘mbo-ga ja ma-bo-ga’), waarin de pompoenplant uit Centraal en Zuid-Tanzania verwerkt is.

 

500 g pompoenbladeren

8 pompoenbloemen, zorgvuldig gewassen

15 ml (1 eetlepel) plataardige olie

1 grote ui, gehakt

5 g (1 theelepel) kurkuma

1 rode Spaanse peper (desgewenst)

1 grote tomaat, ontveld en fijngesneden

zout naar smaak

60 ml (4 eetlepels) dikke room of slagroom

 

Was de pompoenbladeren en de -bloemen en verwijder vezelige en stekelige delen. Snijd de bladeren fijn, blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout, laat ze goed uitlekken en houd ze apart.

Verhit de olie in een pan en fruit de ui hierin glazig, maar niet bruin. Voeg kurkuma, Spaanse peper, tomaat en zout toe. Temper de warmtebron en laat het onder regelmatig roeren zachtjes pruttelen tot de tomaat gaar is.

Voeg de pompoenbladeren en de room aan het mengsel toe en laat het nog eens 10 minuten bij lage temperatuur koken. Roer dan de pompoenbloemen erdoor en kook deze nog eens 5 minuten mee.

Neem de pan van de warmtebron en laat het gerecht met een deksel op de pan 3 tot 4 minuten staan. Schep de bloemen eruit en schik deze decoratief op de stoofschotel. Warm opdienen bij ugali en stoofschotel of bij rijst en stoofschotel.

 

4 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner