MATOKE N’YAMA (STOOFVLEES MET BANANEN)

1 kg magere runderlappen (n’yama)

zout

2 uien, fijngehakt

4 kookbananen (matoke)

4 eetlepels plantaardige olie

3 rijpe tomaten, ontveld en kleingesneden

1 theelepel chilipoeder

1 eetlepel tomatenpuree

1 theelepel gemengde specerijen

Zet het vlees op met wat zout en een deel van de uien. Voeg zoveel water toe dat het vlees net onderstaat, dek de pan af en laat het vlees circa 1½ uur zachtjes stoven.

Pel de bananen, snijd ze in plakjes en week ze in koud water.

Verhit de olie in een braadpan en fruit de rest van de uien 5 minuten tot ze glazig zien. Voeg de tomaten, de chilipoeder, de tomatenpuree en de gemengde specerijen toe, doe het gestoofde vlees en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het 10 minuten doorkoken, voeg de bananen en 250 ml water toe, zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht 30 tot 40 minuten zachtjes koken, tot de bananen gaar zijn.

Een variatie op dit gerecht is matoke ngege (vis). Voeg 1 kg schoongemaakte vis tegen het einde van de kooktijd toe.

In Oeganda is cassave (mogo) ook een basisingrediėnt en dit kan op dezelfde wijze als de kookbananen worden bereid.

Voor zes personen

land : Oeganda

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore