MASALA FOR TEA (THEESPECERIJEN)

 

Een van mijn dierbaarste aankopen tijdens een reis die ik langgeleden naar Kenia maakte, is een koperen specerijenkistje dat ik in Mombasa in een antiekwinkeltje vond. Als je het goed sluitende deksel opent, zie je kleine koperen bekertjes voor de kostbare specerijen waarmee de Indiase bevolking van Kenia het voedsel kruidde. Ik herinner me nog dat ik in de doolhof van straatjes op zoek ging naar een specerijenhandel om daar de specerijen te vinden die pasten bij de geuren die nog in mijn pas gekochte antieke kistje hingen. Een mengsel dat ik toen nog niet kende, was masala for tea, oftewel theespecerijen. Van oudsher maken mensen dit mengsel zelf en de recepten verschillen van familie tot familie. Het volgende mengsel lijkt op het oorspronkelijke mengsel dat ik in Mombasa tegen kwam.

Kunt u geen oerzoet vinden, gebruik dan bruine kandijsuiker. Vindt u deze bereiding te bewerkelijk, vraag dan eens in een Indiase winkel naar theespecerijen (tea spice).

 

120 gram oerzoet (natuurvoedingswinkel)

60 gram gedroogde gemberwortel

30 gram pijpkaneel

30 gram hele kruidnagels

15 gram groene kardemomzaden, peul verwijderd

30 gram Tellicherry-peper (soort zwarte peper)

30 gram zwarte kardemomzaden, peul verwijderd (naar keuze)

 

Rooster alle ingrediŽnten in een zware, gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten, of totdat ze geuren. Maal ze in een specerijenmolen fijn. Laat het poeder afkoelen en bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot. Strooi tijdens het trekken van de thee een beetje van het mengsel in de pot.

 

Voor ongeveer 300 gram.

 

land : Kenia

gerechtsoort : drank

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Kenia Home