MASAGA’A (AUBERGINESCHOTEL MET VLEES)

 

In Soedan groeit de aubergine in het wild. Feestelijke schotels met aubergine, courgette en tomaten zijn hier populair; zoals in vele Afrikaanse recepten worden de groenten gecombineerd met vlees.

 

3 middelgrote aubergines, geschild, in plakken

2 middelgrote uien, geraspt of fijngehakt

2 theelepels olie

450 g gehakt

5 tenen knoflook, uitgeperst of fijngehakt

4 theelepels tomatenpuree

100 g bloem om de aubergines door te wentelen

5 kleine courgettes, in schijfjes

2 middelgrote tomaten, in plakjes

frituurolie

1 dl water

zout en peper naar smaak

 

Spreid de plakken aubergine uit op een dienblad, bestrooi ze met zout en laat zo het bittere sap in 30 minuten wegtrekken. Bak de uitjes kort in 2 theelepels olie. Voeg vlees, zout, peper, knoflook en tomatenpuree toe. Laat dit afgedekt circa 20 minuten sudderen, tot bijna alle vocht verdampt en het vlees mooi bruin is. Spoel de plakken aubergine af en veeg ze droog. Wentel ze door de bloem en frituur ze onder af en toe keren tot ze lichtbruin zijn. Maak in een ovenschaal lagen van het gehaktmengsel, de aubergines en de courgette. Herhaal deze lagen. Schik de tomaten bovenop. Schenk het water erover en plaats de schotel afgedekt 30 minuten in een op 175C voorverwarmde oven. Serveer hierbij rijst of gekookte aardappelen.

 

4 personen

 

land : Soedan

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron :Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai