MAROKKAANS BROOD

 

Toen ik klein was, kochten wij ons brood zelden bij een bakker. Ik had toen de taak om voor het hele gezin brood te bakken. Als oudste van tien kinderen was dat wel het minste dat ik kon doen. Ik stond vlak na mijn moeder op, tegen zessen (het uur van de melkboer), waarna ik het deeg klaarmaakte dat ik op houten plankjes, de wasla, legde om ze mee naar de openbare oven te nemen op weg naar school. Tussen de middag, als ik naar huis ging om te eten, haalde ik de broden weer op. Tegenwoordig maakt mijn moeder nog altijd iedere ochtend haar eigen brood, zoals overigens veel Marokkanen doen.

 

1 kg bloem

1 kg griesmeel

1 l lauw water

2 el bakkersgist

1 volle tl zout

 

Meng de gezeefde bloem en het griesmeel in een grote kom door elkaar. Maak in het midden een kuiltje. Leng de gist aan met een theeglas lauw water en doe het geheel samen met het zout in de kom. Meng alles door elkaar en voeg het lauwe water er beetje bij beetje aan toe.

Kneed het deeg 20 tot 25 minuten met uw vuisten tot er een kneedbaar deeg ontstaat dat gemakkelijk loslaat.

Maak van het deeg vervolgens drie of vier ballen, al naar gelang van de gewenste grootte van het brood.

Bestuif een werkblad met bloem en maak ieder bal plat zodat er een rond brood ontstaat met een dikte van ongeveer 1,5 centimeter. Maak in het midden van ieder brood een gat. Bedek de broden met een doek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Duw voorzichtig een vinger in het deeg: als uw vingerafdruk meteen weer verdwijnt en het deeg zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt, is het deeg voldoende gerezen.

Leg de broden op de bakplaat van de voorverwarmde oven op 120C (stand 4) en bak ze 15 tot 20 minuten. Haal ze uit de oven wanneer ze mooi goudbruin zijn.

 

Voor 3 tot 4 broden.

 

land : Marokko

gerechtsoort : brood

 

bron : De traditionele Marokkaanse keuken / Alain Jaouhari

 

Marokko Home