MA¤SPAP

 

Ma´spap, een dikke pap van ma´smeel, heet ‘sadza’ in Zimbabwe, ‘ugali’ in Kenia, ‘nsima’ in Zambia, ‘bogobe’ in Botswana, ‘touo’ in Niger … en ga zo maar door. Ma´spap is een van de pijlers van veel Afrikaanse keukens, en wordt een- of tweemaal per dag gegeten, gecombineerd met een vlees-, vis- of groentestoofschotel.

Zoals veel westerlingen elke dag brood eten, zo eet 80% van de bevolking van Zimbabwe ma´spap, vooral in de vorm van ‘sadza ne muriwo’: dat wil zeggen met een stoofgerecht erbij. Dit gerecht wordt op een grote schaal geserveerd, en ieder gezinslid neemt hiervan met de hand zoveel hij wil. Vorken, lepels en messen zijn niet nodig: men vindt dat het eten beter smaakt als het met de hand gegeten wordt. Traditioneel gebruikt men alleen de vingers van de rechterhand.

 

150 g fijngemalen ma´smeel

3ż dl koud water

snufje zout (indien gewenst)

15 g boter (indien gewenst)

 

Roer ╝ van het ma´smeel met 1╝ dl water tot een papje. Doe het resterende water in een zware pan en breng het aan de kook. In Afrika gebruikt men meestal geen zout voor ma´spap, maar ik voeg toch altijd wat zout en ook boter toe. Voeg het meelmengsel toe, draai het vuur laag en kook dit 5 minuten onder voortdurend roeren. Voeg het resterende meel toe en laat dit afgedekt 3 minuten hard koken. Roer vervolgens krachtig om eventuele klonten te verwijderen. Blijf roeren tot alle vocht is opgenomen en de pap dik maar vochtig is. Laat de pap fgedekt nog 5 minuten koken boven laag vuur. Serveer direct, en geef hierbij een vlees-, vis- of groenteschotel.

 

2 personen

 

land : Zimbabwe

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai