MA¤SBIER

 

In Zuid-Afrika is bier niet zomaar een drank; het is een politiek symbool. Al voor de komst van de blanken brouwden de Afrikanen bier, maar in de jaren ’50 werd dat door de regering verboden. In plaats daarvan werden in de Afrikaanse gebieden van overheidswege bierlokalen ingericht. Alleen daar konden Afrikanen - dat wil zeggen Afrikaanse mannen - bier krijgen. Traditioneel bier brouwen, in bezit hebben of drinken werd streng verboden. De politie trad er hard tegen op, en was allerminst te beroerd om feesten en partijen uit elkaar te slaan. Dat betekende natuurlijk niet dat er geen traditioneel bier meer te koop was. Er waren tal van illegale shebeens, compleet met jongetjes op de uitkijk en bergplaatsen voor de voorraad. Want de politie loerde altijd. Een van de redenen voor het verbod was natuurlijk financieel: een officieel biermonopolie bracht geld in het laatje. Maar er was nog een reden. De verkoop van traditioneel bier maakte een aantal Afrikanen onafhankelijk van de blanke economie (de shebeen-eigenares heette niet voor niets queen of the shebeen), net zoals het bezit van onroerend goed. Tegen deze vormen van onafhankelijkheid trad het apartheidsbewind gelijktijdig op. Voor de Afrikaanse gezinnen was de maatregel een ramp. De mannen dronken niet langer het goedkope eigen bier, maar buitenshuis het dure regeringsbier. Hun vrouwen kwamen er dan ook tegen in opstand. Eerst deelden ze pamfletten uit. Toen dat niet hielp, gebruikten ze geweld om de mannen uit de bierlokalen te houden. Het ANC steunde het vrouwenprotest, zodat ook politiek bewuste mannen de vrouwen hielpen. Maar het einde was er niet minder bloedig om. De politie trad met zeer grof geweld tegen de vrouwen op en sloeg de opstand neer.

 

2 liter halfgare ma´spap

15 liter water

een heel bruin brood

1 kilo bruine suiker

desgewenst 30 gram verse gist

 

Meng de afgekoelde pap met het water. Breek het brood in stukken en voeg het toe, evenals de bruine suiker en (desgewenst) de gist. Laat het mengsel enkele dagen fermenteren. Zeef het (traditioneel gebeurt dat in hoge, nauwe, taps toelopende en gevlochten manden).

Methode 2: Meng gelijke hoeveelheden gierst- en ma´smeel en bevochtig dat met een beetje heet water (niet echt nat laten worden). Laat het 24 uur staan. Kook er dan met een flinke hoeveelheid water een dunne pap van. Spreid die uit in platte aardewerk schalen en laat ze buiten afkoelen (24 uur). Voeg er dan nieuw gierstmeel aan toe (ca. 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid meel) en laat het mengsel fermenteren (afhankelijk van het weer: 1 dag of langer). Zeef het. Giet het terug in de schalen en laat het daar nog een dag in staan. Klaar voor het feest!

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : drank

 

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld

 

Zuid-Afrika Home