MAHOBO OF SADZA NDIURAYE (GEKRUID VLEES MET GROENTEN)

 

Mahobo betekent ‘veel’, en de andere naam voor dit gerecht is sadza ndiuraye (omdat het altijd wordt opgediend met sadza-meelballetjes), dat zoveel betekent als ‘Sadza, vermoord me niet’! Een vriend uit Zimbabwe, Gus, beweert dat dit recept een prima middel is tegen een kater. Ik denk dat daar de naam ‘Sadza, vermoord me niet’ vandaan komt: het gerecht is bedoeld om je snel te vermoorden of te genezen - wat je maar wilt: het lost je ellende op!

 

SAUS

30 ml (2 eetlepels) plantaardige olie

kool, dun gesneden

1 raap, geschild en in blokjes

1 flinke ui, in blokjes

2 groene, Spaanse pepers, in dunne schijfjes

2 flinke tomaten, geblancheerd, ontveld en in blokjes

15 ml (1 eetlepel) honing

375 ml heet water

zout en peper naar smaak

 

VLEES

30 ml (2 eetlepels) plantaardige olie

1,5 kg mager stoofvlees, in blokjes

1 flinke ui, in blokjes

2 aardappelen, grof gehakt

 

Maak eerst de saus. Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de kool, raap, ui, en de groene, Spaanse pepers een minuut of 3 - 4. Roer dan de tomaten erdoor en laat deze pruttelen tot ze zacht zijn. Vermeng de honing met het hete water en voeg het toe aan de groenten in de pan; doe er zout en peper bij. Laat dit ongeveer 10 minuten pruttelen of tot de groenten zacht en gaar zijn (minder lang als u van knapperige groenten houdt). Zet ze dan apart.

Verhit voor het vlees de olie in een pan bij middelmatige warmte en sauteer hierin het vlees en de ui 5 minuten. Voeg de aardappelen toe en roerbak deze 5 minuten mee. Doe dan de saus erbij. Laat dit 10 minuten bij lage temperatuur pruttelen en roer het geheel af en toe door. Opdienen met sadza, zodra vlees en groenten zacht en gaar zijn.

 

4 - 6 personen

 

land : Zimbabwe

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner