MAGDA’S KARKADEH (ROSELLE-DRANK)

 

Magda is een fantastische Egyptische vrouw die ik heb leren kennen via vrienden. Ze is lang en slank en heeft een profiel dat rechtstreeks afkomstig lijkt te zijn van piramidetekeningen. Ze volgt een opleiding waarmee ze actrice kan worden. Bij onze eerste ontmoeting leerde ze me een onverwacht lesje over de Egyptische gastvrijheid door ons een week later allemaal uit te nodigen voor een etentje in het huis van haar broer. Toen we daar aankwamen, had zij een heerlijke maaltijd bereid die werd weggespoeld met verfrissende glazen van deze typisch Egyptische drank, die ook wel carcade wordt genoemd. In het Caribisch gebied is het een traditionele kerstdrank. Daar wordt de drank bereid met allerlei specerijen en vaak gemengd met rum. In Senegal en Egypte wordt de drank, die rijk is aan vitamine C en het ingrediŽnt bevat waaraan ook Red Zinger-thee zijn rode kleur te danken heeft, slechts geserveerd met een beetje suiker, om hem minder bitter te maken. Karkadeh is precies hetzelfde als bissap rouge uit Senegal en lijkt ook erg op het Caribische vakantiedrankje sorrel.

 

roselle*, een hoeveelheid van 2,5 dl in een maatbeker

2 liter water

suiker of suikerstroop naar smaak

 

* roselle (Hibiscus sabdariffa): Dit zijn de bloemen en bladeren van een aan de hibiscus verwante plant die in het Caribisch gebied bekendstaat als sorrel (zuring), in Senegal als bissap rouge en in Egypte als karkadeh of carcade. De lichtzure drank wordt op verschillende manieren gekruid. Roselle is soms verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels. Koopt u het los, let dan op of de bloemkelkjes niet gebroken en stoffig zijn. Aangezien de drank in het Caribisch gebied van oudsher met kerst gedronken wordt, is roselle vaak gemakkelijker verkrijgbaar in de winter.

 

Doe de roselle in een pan (geen aluminium) en giet er zo veel water bij dat ze onderstaan. Laat 2 uur weken. Breng aan de kook en laat 5 minuten trekken. Giet het aftreksel door een zeef in een grote kom. Doe het terug in de pan, voeg nog wat water toe en breng weer aan de kook. Ga hiermee door totdat al het water op is (of totdat de vloeistof rozerood is). Voeg suiker naar smaak toe en bewaar en serveer de drank gekoeld, al dan niet met ijs.

 

2 liter

 

land : Egypte

gerechtsoort : drank

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Egypte Home