MAAFE (STOOFSCHOTEL VAN KIP MET AARDNOTEN)

 

Net als Palava-saus is niet meer bekend waar Maafe vandaan komt. Omdat het zo heerlijk smaakt en zo gemakkelijk te maken is, zijn er heel wat Westafrikaanse landen die er de originele rechten op doen gelden - elk van die landen heeft er een regionaal stempel op gedrukt.

Ik weet vrij zeker dat het de Bambara’s in Mali zijn die deze stoofschotel van kip met noten op hun naam mogen schrijven.

 

aardnoot(pinda)olie

3 middelgrote uien, in kleine blokjes

1 hele kip, schoongemaakt en in stukken verdeeld

zout naar smaak

2 rode Spaanse pepers, fijngehakt

4 middelgrote tomaten, geblancheerd, ontveld en in blokjes

30 g (2 eetlepels) tomatenpuree vermengd met 60 ml (4 eetlepels) water

750 ml kokend water

250 ml gladde aardnoten(pinda)pasta

8 okra’s, afgehaald

2 zoete aardappelen of yams, geschild en in blokjes van 5 cm

250 g ma´skorrels

4 wortelen, in 4 - 6 stukken gesneden

spinazie, rapen of een andere stevige wortelgroente naar keuze

snufje kaneel

snufje paprikapoeder

 

Verhit de olie in een grote pan met een dikke bodem. Fruit hierin de uien en de stukken gezouten kip tot het vlees dichtgeschroeid en bruin is. Roer dan de Spaanse pepers, de tomaten en de tomatenpuree erdoor. Roer het kokende water met de aardnotenpasta tot een glad geheel en voeg het dan toe aan het mengsel in de pan. Roer het door en laat het 40minuten pruttelen.

Voeg alle groenten, kaneel en paprikapoeder toe en breng het op smaak met een snufje zout. Roer dit goed door en laat het bij lage temperatuur zachtjes pruttelen tot de kip gaar is en de saus is ingedikt. Opdienen met warme rijst, aardappelcroquetten en gekookte wortelgroenten.

 

4 personen

 

land : Mali

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner