LOEBIA YABSA BIL-DERSA (GEDROOGDE BONEN MET PIKANTE SAUS)

 

Universeel is dat: een schotel van gedroogde peulvruchten voor mensen die zich niet elke dag vlees kunnen veroorloven. Maar niet overal is dit dagelijkse probleem zo vernuftig opgelost als in Noord-Afrika. Neem onze ‘eigen’ Groningse ‘klont’: een stijve puree van bonen en aardappelen waar zelfs de vrijwilligste vegetariŽr ‘nee’tegen zegt. In Noord-Afrika moesten ze hun bonen nog zuiniger besteden: ‘Zeg niet: ik heb bonen, voordat je ze in je maatkan hebt liggen.’

Bonen, in plaats van onze nooit-geschoten beer! Loebia yabsa bil-dersa, gedroogde bonen met pikante saus, is een Algerijnse bonenpot. Maar ook in het bergland van Marokko, waar alleen bij bijzondere gelegenheden een schaap of een kip wordt geslacht, eet men deze schotel graag.

Merkwaardigerwijs vindt men dit gerecht ook in GeorgiŽ, zelfs onder vrijwel dezelfde naam: lobio. Daar is het een voorgerecht (van kidneyboontjes), en men doet er bovendien basilicum, korianderblad en munt doorheen. Ten slotte gaat er verkruimelde fetakaas over. Een reden om wat meer te maken, zodat u voor morgen een leuk voorgerecht overhoudt.

 

DERSA

1 eetlepel olijfolie

1 rood pepertje

Ĺ teentje knoflook

Ĺ theelepel komijnzaad

1 laurierblad

 

1 blikje witte, bruine of kidney-bonen*

1 eetlepel fijngesneden peterselie

eventueel extra kruiderij

1 tomaatje

eventueel fetakaas

kropsla

brood

 

* Op deze manier worden ook linzen en witte bonen klaargemaakt.

 

De olijfolie in een pannetje verhitten. De fijngesneden peper (al dan niet met zaad) hierin fruiten met knoflook uit de knijper, komijnzaad en laurierblad.

De bonen met hun kookvocht toevoegen. Meewarmen tot het kookpunt. Dan de kruiderij erdoor roeren, met een fijngesneden tomaatje.

Op het laatst eventueel fetakaas in puntjes bij de bonen zacht laten worden. Alles op blaadjes gewassen kropsla leggen. Hierbij brood geven.

 

1 persoon.

 

land : Algerije

gerechtsoort : kaasgerecht

 

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor