LABLAABI

 

Lablab is de naam van een peulvrucht en meteen een prachtig voorbeeld van hoe hachelijk het is om een naam te willen begrijpen. Want het woord kan ook betekenen ‘likken, teder zijn, lebberen’. Groenteboeken beweren dat lablab (onvertaald) een heel bitter boontje is, de lupineboon, dat momenteel alleen nog in Zuidoost-AziŽ en India geteeld wordt.

Maar lablabi is ook het Tunesische woord voor soep van kikkererwten, terwijl men in Marokko toch weer het Arabische hoemmoes gebruikt. Moet je dus vertalen met lebberpotje?

Van deze favoriete soep van de havenarbeiders in Tunis, die hem op wintermorgens als ontbijt nemen, bestaan veel variaties. Allereerst die helemaal zonder groente en zonder amandelen. Daar gaat dan veel citroensap en veel olijfolie in. Maar u kunt er natuurlijk doorheen doen wat u maar in huis hebt. Zo is er ook een zigeunerversie waarin sperziebonen, zoete appels, tomaten en saffraan gaan. Verse muntblaadjes eroverheen.

 

1 pitabroodje, verkruimeld

2 eetlepels amandelschaafsel

stukje knoflook, uitgeknepen

1 theelepel komijnzaad

1 eetlepel olijfolie

Ĺ literblikje kikkererwten

stukje courgette

2 lente-uitjes

harissa

citroensap

 

Broodkruimels, amandelschaafsel, knoflook en komijnzaad zachtjes knapperig bakken in olijfolie.

Aan kikkererwten en vocht 1 dl water toevoegen. Aan de kook brengen en 3 minuten laten pruttelen met stukjes courgette en grof gesneden uitjes.

Aan tafel eerst harissa en citroensap naar smaak door de soep roeren. Dan de gebakken kruimels erover strooien.

Variaties:

-          Marokko: sopa dial hoemmoes. Per persoon een Ĺ literblikje kikkererwten met kookvocht pureren in de mengbeker en met water aanvullen tot 3 dl. Twee eetlepels gesnipperde bleekselderij en 1 eetlepel uiensnippers zacht fruiten in olijfolie. Doorkoken met de erwtensaus. Peper en zout erbij naar smaak.

-          Egypte: sjorbet hoemmoes. Als in Marokko, maar op smaak brengen met ui, knoflook, komijn en citroensap. Serveren over stukjes pitabrood of geroosterd brood erbij geven.

-          Irak: leblebi! Naziha Adib vertelt in haar Arabian Cuisine dat men ’s winters in Bagdad op straat sjalgam (goed gaar gekookte raapjes, gezoet met dadelsiroop) bij leblebi verkoopt: warme kikkererwten, gekookt met kurkuma en een paar pepertjes.

 

1 persoon.

 

land : TunesiŽ

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

 

TunesiŽ Home