L’HOBZ (BROOD)

 

Marokkaans brood is stevig, smakelijk en voedzaam. Het is een rond plat brood dat van tarwe-volkorenmeel wordt gebakken dat niet gezeefd wordt. De warme broden die in de morgen en avond op de markt liggen hebben een speciale geur en smaak die afhankelijk is van de bakker die het brood heeft gebakken.

Vanaf de tijd dat er door verschillende families en verschillende bakkers gemeenschappelijke ovens worden gebruikt drukt iedereen een eigen stempel op de bovenkant van het brood, zodat het goed herkenbaar is.

De broden worden in ovens gebakken die verwarmd worden door hout of houtskool en er wordt geen broodvorm voor gebruikt, het brood wordt met de hand gevormd.

 

7 dl lauw water

2 theel. zout

50 g gist van de bakker

650 g tarwe-volkorenmeel

 

Meng het lauwe water met zout en gist. Schep de bloem op het werkblad. Druk een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengsel in. Kneed van de bloem een soepel deeg. Verdeel de deegmassa in 3 porties van gelijke grootte. Vorm van elke portie een rond brood met een doorsnee van ongeveer 20 cm. Bestuif een ovenplaat met bloem. Leg er de broden op. Dek deze af met een met bloem bestoven doek en laat de broden op een warme plaats gedurende 2 uur rijzen.

Schuif de bakplaat op de onderste richel van de oven. Bak ze vervolgens in de voorverwarmde oven van 200C gedurende ongeveer 40 45 min.

 

Voor 3 broden.

 

land : Marokko

gerechtsoort : brood

 

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day