KUNDE (STOOFSCHOTEL VAN MA¤S MET BONEN)

 

Kunde is ook de naam van de bonen die meestal voor dit stoofgerecht worden gebruikt - zwarte-ogenbonen, die hun naam ontlenen aan het zwarte vlekje op de plaats waar ze aan de peul vastzitten. Deze bonen komen oorspronkelijk uit Afrika, maar worden tegenwoordig in veel tropische streken verbouwd. Zwarte-ogenbonen zijn makkelijk te krijgen, maar als u ze niet kunt vinden, kunt u ook pintobonen of flageolets gebruiken. U kunt rustig uitgelekte ma´skorrels uit blik gebruiken.

 

olie

1 ui, fijngehakt

1 tomaat, fijngehakt

Ż theelepel kerriepoeder

Ż theelepel kurkuma

250 g ma´skorrels (evt. uit blik of diepvries)

250 g gekookte bonen

250 ml kokosmelk

zout

 

Verhit wat olie in een pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Doe de tomaat erbij en laat deze enkele minuten meefruiten en zacht worden. Voeg de kerriepoeder en de kurkuma toe en roer alles goed door elkaar.

Roer de ma´skorrels en de bonen door het uienmengsel en prak of stamp het geheel met een houten lepel of aardappelstamper.

Voeg de kokosmelk aan het bonenmengsel toe en roer alles goed door elkaar. Zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat het gerecht, onder af en toe roeren, 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot het kookvocht bijna verdampt is. Het bonenmengsel moet vrij droog zijn van samenstelling. Breng de kunde op smaak met wat zout en dien het op met kool of salade.

 

Voor 4 personen

 

gebied : Oost-Afrika

gerechtsoort : veganistisch gerecht

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells