KUKU (KIP MET MUNGBONEN)

 

Kuku, deze heerlijke kipstoofpot, komt uit Kenia. Als u een wat minder wrange saus wenst, kunt u de hoeveelheid citroensap verminderen.

 

6 kippendijen of andere stukken kip naar keuze

½ tot ¾ theelepel gemalen gember

50 gram mungbonen

4 eetlepels maļsolie

2 uien, gesnipperd

2 tenen knoflook, uit de knijper

5 tomaten, ontveld en gehakt

1 groene chilipeper, ontzaad en fijngehakt

2 eetlepels vers citroensap

3 deciliter kokosmelk

3 deciliter water

1 eetlepel gehakte verse koriander

zout

versgemalen zwarte peper

 

Bestrooi de stukken kip met de gember en wat zout en peper en laat dan op een koele plek marineren. Breng intussen de mungbonen in ruim water aan de kook en kook ze in circa 35 minuten gaar. Giet ze af en prak ze.

Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur en bak er de stukken kip, zonodig in porties, rondom bruin in. Doe de kip op een bord en zet weg. Bewaar de olie en braadsappen in de pan.

Fruit de ui en knoflook 5 minuten in dezelfde olie in de pan. Voeg de tomaten en chilipeper toe en roerbak nog 1 tot 2 minuten.

Schep de geprakte mungbonen, het citroensap en de kokosmelk door het mengsel in de pan en laat 5 minuten sudderen. Doe er de stukken kip in en zonodig wat water als de saus te dik is. Schep er de koriander door en laat circa 35 minuten sudderen tot de kip gaar is. Serveer met een bladgroente en met rijst of chapati’s.

 

4 - 6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een onontdekte keuken / Rosamund Grant

 

Kenia Home