KUKU NE DOVI (STOOFSCHOTEL VAN KIP MET AARDNOTEN)

 

Zimbabwe wordt geheel ingesloten door land en in de lokale keuken ligt het accent daarom meer op vlees dan in de landen die een grote aanvoer van zeevis hebben. Huku ne dovi (spreek uit als ‘whoo-koe naj dorvi’) eten de Shonas in Zimbabwe meer als avondmaal dan als lunch en het wordt altijd geserveerd samen met een koolhydraatrijk gerecht als rijst of sadza, een populair soort meelballetje gemaakt van gierstemeel.

In dit deel van de wereld wordt kip over het algemeen beschouwd als een delicatesse en als het enigszins ‘taai’ wordt geserveerd, dan bevestigt dat alleen maar dat de gastheer een scharrelkip op tafel heeft gezet en niet zo’n voorbewerkt beest!

 

1 hele, verse kip van 1,5 kg

zout naar smaak

125 ml plantaardige olie

2 uien, in blokjes

2 tomaten, geblancheerd en in blokjes

250 g hele paddestoelen

gedroogde groenten, naar eigen keuze

375 ml water

400 g versgemalen aardnoten(pinda)pasta

1 rode Spaanse peper, naar keuze

 

Snijd de kip in 8 stukken. Bestrooi deze met zout. Verhit de olie in een pan en bak hierin de stukken kip samen met de uien tot de kip aan alle kanten gelijkmatig gebruind is. Doe er dan de tomaten bij en laat dit ongeveer 3 minuten pruttelen. Voeg de paddestoelen en de gedroogde groenten toe. Bak deze al roerend 1 minuut. Doe dan het water erbij en laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip zacht en bijna gaar is.

Doe de aardnotenpasta in een schaal met genoeg kokend water zodat het een gladde, vloeibare pasta wordt. Voeg deze pasta en de Spaanse peper toe aan de kip als deze bijna gaar is. Roer het goed door en laat het bij lage temperatuur pruttelen; roer regelmatig om klontjes en aanbranden te voorkomen. Laat het ongeveer 20 minuten sudderen. Als de saus ingedikt is en de kip gaar is, het gerecht opdienen met rijst of sadza.

 

8 personen

 

land : Zimbabwe

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner