KRABTHERMIDOR

 

Als het krabtijd is, lijken de krabben uit Ivoorkut altijd wel de grootste! Dit is mijn variant op een heerlijk Ivoriaans gerecht met zeekreeft.

Mijn eerste ervaring met de pijnlijke beet van een krab had ik toen ik tien jaar was en mijn oma hielp met het klaarmaken van dit gerecht. Ze had een keuken met uitzicht op zee, vanwaar je de levende krabben kon zien, gevangen in de traditioneel geweven netten, die bekend stonden als ‘flotor’. Gelukkig kun je tegenwoordig bij supermarkten en vishandelaren gekookte krab kopen en daarmee een beet voorkomen.

 

60 ml (4 eetlepels) plantaardige olie

3 sjalotten (voorjaarsuitjes), schoongemaakt en fijngehakt

1 grote, groene paprika, fijngehakt

15 g (1 eetlepel) gemberwortel, geraspt

6 teentjes knoflook, fijngehakt

2 rode Spaanse pepers, fijngehakt

1 verse tomaat, fijngehakt

15 g (1 eetlepel) tomatenpuree

60 g gedroogde steurgarnalen, in een koffiemolen tot poeder gemalen

750 g gekookt krabvlees

zout en peper naar smaak

8 - 12 lege krabschalen (vraag de vishandelaar)

125 g ablémamu (geroosterd, gemalen maïsmeel)

takjes verse koriander

zwarte peper

 

Verhit de olie in een pan en sauteer hierin onder voortdurend roeren gedurende een minuut of 10 de sjalotten (voorjaarsuien), paprika, gember, knoflook, Spaanse pepers en tomaat. Voeg tomatenpuree en garnalenpoeder toe. Roer dit goed door en laat het nog eens 5 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg het krabvlees toe en roer dit goed door. Proef het mengsel en voeg zonodig nog wat zout en peper toe. Wees matig, want garnalenpoeder kan heel zout zijn.

Vul de schalen met het mengsel en strooi er de ablémamu over. Laat dit 3 tot 4 minuten bakken in een op 220°C voorverwarmde oven tot de bovenkant enigszins bruin is, maar laat deze niet te bruin worden. Warm serveren, rechtstreeks uit de oven, gegarneerd met verse koriander en een snufje zwarte peper.

 

4 - 6 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : hoofdgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner