KOUDE BANANENROOM

 

Met zoveel Tanzaniaanse recepten voor bananen of bakbananen zou u er bijna een hele maaltijd mee kunnen maken! Bananensoep en stoofschotel van banaan en kokos met daarna koude bananenroom. Eigenlijk is dit een vanillevla met eieren, vermengd met geslagen room, suiker, geprakte bananen en een aroma, die vervolgens wordt ingevroren.

In de hoger gelegen gebieden van Afrika, waar men geen koelkast heeft, wordt een dergelijk nagerecht afgedekt en gewoon ’s nachts buiten gezet. Bij dageraad wordt het weer binnengehaald, met een doek afgedekt en dan bewaard in een koel, donker deel van het huis tot het tijd is om het te serveren.

 

EIERVLA

250 milliliter melk

2 eieren

30 gram (2 eetlepels) poedersuiker

2 - 3 druppels vanille-essence

 

BANANENROOM

eiervla (zie boven)

2 zeer rijpe bannen, flink geprakt

15 gram (1 eetlepel) suiker (desgewenst)

250 milliliter geslagen room

3 - 4 druppels voedselkleurstof naar keuze

 

Verhit de melk tot deze net niet kookt. Breek de eieren in de hete melk, voeg suiker en vanille-essence toe en klop of sla hier een romig mengsel van. Laat het dan zachtjes pruttelen bij zeer lage temperatuur, maar blijf voortdurend roeren tot het de dikte van een gladde custardvla heeft. Neem de pan van de warmtebron en houd deze apart.

Vermeng de eiervla met de geprakte bananen en extra suiker. Klop de slagroom en de voedselkleurstof erdoor. Doe het mengsel over in een schaaltje en vries dit in. Garneren en serveren met verse plakjes banaan in fantasievorm gesneden.

 

4 personen

 

land : Tanzania

gerechtsoort : nagerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner