KONFYT VAN WATERMELOEN

 

gelijke hoeveelheden suiker en watermeloenschil (zie recept)

1 liter water per 500 g suiker

1 - 1 eetlepel per kg schil

snuf zout

stukje gember (geplet)

bijna 1 afgestreken eetlepel bakpoeder per liter weekwater

 

Voor konfyt wordt alleen het witte gedeelte van de watermeloen gebruikt, het deel tussen de harde groene schil en het rode vruchtvlees. Probeer dus een meloen te vinden die zoveel mogelijk ‘wit’ heeft.

Snijd de watermeloen in plakken, snijd de groene schil weg en verwijder het vruchtvlees. Snijd de witte onderschil in stukken. Prik daar aan alle kanten gaatjes in. Laat ze een nacht weken in water waaraan bakpoeder is toegevoegd.

Giet de stukken af, spoel ze goed schoon en laat opnieuw 1-2 uur weken (dit keer zonder bakpoeder). Breng ze aan de kook, en haal de pan dan van het vuur (laat ze iets langer koken als de onderschil erg stevig is). Gooi het water weg. Meet zoveel water af dat de stukken helemaal bedekt kunnen worden, en breng het aan de kook met de overeenkomstige hoeveelheid suiker, citroensap, zout en gember. Laat het mengsel koken tot een dikke stroop (de stroop is goed als hij in dikke druppels van de lepel glijdt). Doe de stukken meloen erin, breng de stroop weer aan de kook en draai onmiddellijk het vuur laag. Laat het geheel zeer zachtjes koken tot de stukken helder en doorschijnend zijn (dat kan best een tijdje duren). Haal ze eruit en laat ze afkoelen.

 

4 personen

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : inmaak

 

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld

 

Zuid-Afrika Home