KOMKOMMER IN YOGHURT

Onderstaand recept is een voorbeeld van de "buitenlandse" keuken van India, het recept komt uit Mauritius.

1 komkommer
1 ui, fijngesnipperd
1 kleine groene paprika, fijngehakt
1,5 deciliter yoghurt
1 theelepel versgeraspte gember
60 gram boter of ghee
zout
Was de komkommer. Schil hem niet. Rasp de komkommer boven een zeef op een grove rasp. Bestrooi met zout (minstens 1 hele theelepel) en laat de komkommer boven een kom een half uurtje staan.
Smelt de boter of ghee (niet bruin laten worden), en smoor ui, paprika en gember op laag vuur gedurende een kwartier. Druk nog wat vocht uit de komkommer. Vermeng de geraspte komkommer met de iets afgekoelde gesmoorde groenten. Roer de yoghurt erdoor, en zet minstens één uur afgedekt in de koelkast.
Serveer gekoeld of op kamertemperatuur. Deze raita moet binnen enkele uren nadat de komkommer door de yoghurt is gemengd worden gegeten, anders krijg je die typische "oude komkommersmaak" waar je hele koelkast naar gaat ruiken. 
Of je ui en paprika laat uitlekken na het fruiten moet je zelf weten. Als ghee of boter in de salade gaat, is deze natuurlijk vetter, steviger van consistentie, en voller van smaak. Zonder toegevoegd vet blijft de salade meer vloeibaar, maar hij is wel magerder, en heus óók lekker.

4 personen

land : Mauritius
gerechtsoort : groentegerecht

bron : http://www.coquinaria.nl/recepten/2recept.htm