KOKOSRIJST

 

Frelimo, de voormalige guerillabeweging, blijft in Mozambique aan de macht ondanks de pogingen tot afzetting door de oppositiebeweging Renamo. Deels als gevolg van de langdurige burgeroorlog blijft het land een van de armste ter wereld. Men probeert de boekhouding kloppend te krijgen met de export van garnalen, vis, katoen en cashewnoten. Dit eenvoudige gerecht is mooi roze van kleur en heeft een prettige consistentie.

 

300 g rijst

1 ui, fijngehakt

360 ml kokosmelk

2 tomaten, in kleine stukjes gesneden

groene chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijngesneden, of theelepel chilipoeder

olie

zout

 

Kook de rijst eerst gedurende 10 - 15 minuten, of volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot hij net gaar is. Giet af.

Verhit terwijl de rijst kookt de olie. Fruit het uitje op een lage warmtebron, tot het na een minuut of 5 zacht is geworden. Voeg dan de chilipeper of het -poeder toe.

Doe nu de tomaten en de kokosmelk in de pan en laat ze 5 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe.

Schep de rijst bij de tomaten en de kokosmelk. Laat het gerecht nog 5 - 10 minuten zachtjes stoven onder af en toe roeren.

 

4 - 6 personen

 

voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

 

land : Mozambique

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells