KOKOSRIJST UIT SIERRA LEONE

 

In Sierra Leone heeft men een prima aanbod van voedsel, dat verkocht wordt in de vele eethuisjes. Dit kan gewoon een schaal rijst zijn met een schep dikke oranje palmolie of een palavasaus van cassave- of aardappelbladeren met chilipeper. De palmolie verleent de gerechten een rijke smaak en kleur.

Dit is een typisch eethuisjesgerecht. Als u van een loskorrelige rijst houdt, kunt u de rijst het beste apart koken en de uitjes en de tomaten met de specerijen bakken (uiteraard in palmolie) , voordat u ze aan de rijst toevoegt. Daarna voegt u het kokos en de kokosmelk toe.

 

500 g bouillon of water

1 ui, fijngehakt

4 tomaten, kleingesneden

1 eetlepel tomatenpuree

theelepel chilipoeder

zout

250 g rijst

evt. 1 eetlepel boter

75 g gemalen kokos

250 ml kokosmelk

 

Breng de bouillon of water aan de kook in een grote pan. Voeg de ui, tomaten, tomatenpuree, chilipoeder en wat zout aan de bouillon toe.

Zet de warmtebron wat lager, dek de pan af en kook alles 10 minuten.

Roer de rijst en eventueel de boter door de kokende bouillon en breng alles weer aan de kook. Zet de warmtebron wat lager en kook de rijst 20 minuten tot deze al het kookvocht heeft geabsorbeerd.

Schep het kokos door de gekookte rijst, voeg de kokosmelk toe en meng alles goed door elkaar. Zet de warmtebron zo laag mogelijk en blijf roeren tot het gerecht goed doorgewarmd is (ca. 5 minuten).

 

4 - 6 personen

 

land : Sierra Leone

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells