KOESA MAHSJI, MATBOUCHA BIL ZABADI (GEVULDE COURGETTE)

 

Geen Arabisch land, dat zijn courgettes niet vult, maar Egypte doet het wel heel subtiel. In de koesa mahsji, matboucha bil zabadi gaat roz moefalfal, rijst zoals men die daar het liefst eet. Vlees komt er zelden aan te pas, want lang niet iedereen kan zich dat elke dag veroorloven. Maar dat is in feite overbodig met die yoghurtsaus.

 

1 eetlepel rode uiensnippers

1 eetlepel boter

50 gram droogkokende rijst

1 deciliter water

1 eetlepel gezeefde tomaat

1 eetlepel fijngesneden peterselie

1 theelepel fijngesneden rode peper

snufje gemalen komijn

zout

2 courgettes Ó 175 gram (anders bijsnijden)

1 afgestreken dessertlepel ma´zena

2Ż deciliter yoghurt

mespunt uitgeperst knoflook

2 eetlepels geroosterde pijnpitten

 

In een kleine pan de uiensnippers fruiten in de boter, gewassen rijst toevoegen, al roerend zachtjes bakken. Water, tomaat, kruiderij en zout toevoegen. Tien minuten koken onder deksel: de rijst is dan bijna gaar.

Intussen de courgettes uithollen. Men snijdt daarvoor een klein topje eraf en doopt dat in zout, in de hoop dat het dan niet barst. Uithollen gaat met een maqwara, een soort lange appelboor, of door een smal mes rond te draaien. Het ronde eind moet dichtblijven.

De courgettes vullen met de rijst. Een glad papje maken van wat water en ma´zena, door de yoghurt roeren. Op een klein vuur al roerend verwarmen in een kleine pan tot het zacht gaat pruttelen. Knoflook en zout erbij, courgettes erin, deksel op de pan. Tien minuten stoven, daarbij de courgettes af en toe omrollen. Ten slotte gaan de geroosterde pijnpitten eroverheen.

 

2 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

 

bron : Groot Arabisch kookboek : De keuken van 1001 nacht / Janny de Moor

 

Egypte Home