KIP KISHK

 

Gevogelte is al eeuwenlang heel geliefd in de Egyptische keuken. Vogels worden vaak levend aangeboden op de markt of bij de poelier, alwaar ze geslacht en geplukt worden. Claudia Roden vertelt hoe sommige boeren en winkeliers vlak voor de slacht een handvol graankorrels door de strot duwen, zodat het gewicht hoger lijkt! Dit luxe en erg lekkere kipgerecht is heel populair in Egypte. Oorspronkelijk werd het bindmiddel (kishk) gemaakt van in zure melk gekookte tarwe, die daarna werd gedroogd in de zon; in halfvochtige toestand kan men er balletjes of staafjes van vormen. Ze werden als zoet hapje gegeten of gebruikt om soepen en stoofschotels te binden.

 

1 middelgrote scharrelkip

4 uien, fijngesneden

1 stengel bleekselderij, fijngesneden

2 takjes peterselie

5 - 6 kardemompeulen, gekneusd

zeezout

6 zwarte peperkorrels

2 eetlepel arrowroot (natuurvoedingswinkels) of aardappelzetmeel

4 eetlepels yoghurt

sap van citroen

1 eetlepel boter

2 eetlepels olie

2 tenen knoflook, in dunne plakjes

 

Doe de kip met een van de uien, de bleekselderij, peterselie, kardemom, zout en peperkorrels in een grote pan. Overgiet alles met water en breng dit aan de kook. Laat de kip 1 - 1 uur zachtjes trekken tot hij helemaal gaar is. Schep hem uit de pan, ontvel en ontbeen hem en houd het vlees apart. Doe de botten weer in de pan en laat ze nog 1 uur trekken. Laat de bouillon enigszins afkoelen, zeef hem en gooi de botten weg.

Meng de arrowroot of het aardappelzetmeel in een kommetje aan met de yoghurt en het citroensap en roer er geleidelijk 5 - 6 grote lepels kippenbouillon door. Schenk het mengsel in een pannetje een kook dit 10 - 15 minuten op laag vuur tot een vrij dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit intussen de boter met de olie in een pan en bak hierin de resterende uien met de knoflook goudbruin. Schep de uien door de yoghurtsaus.

Hebt u een magnetron, leg dan de stukken gare kip in een schaal, schep de saus erover en verwarm het geheel afgedekt 3 - 4 minuten op vol vermogen. U kunt de stukken kip ook in een wijde pan leggen, de saus erover scheppen en alles op laag vuur verwarmen. Serveer hierbij rijst en een groene salade.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

 

Egypte Home