KIP IN KOKOSMELK

 

Er is een enorme hoeveelheid gerechten met kokos en vlees in de landen die omgeven zijn door de zee of erdoor worden begrensd. Dit speciale recept voor kip en kokos uit Kenia heeft voor mij bijzondere betekenis - niet alleen door de vele culturele invloeden die erin vermengd zijn, maar ook omdat het zo eenvoudig is en omdat kip in Afrika van oudsher wordt geserveerd bij speciale gelegenheden of om te vieren dat er gasten zijn.

Kip is in Afrika niet zo gewoon als het in de ge´ndustrialiseerde landen is. De kippen worden vers uit de achtertuin gehaald en dezelfde dag nog klaargemaakt, waardoor het gerecht een bijzondere smaak krijgt.

 

1 hele kip, verdeel in 6 tot 8 stukken

knoflookzout naar smaak

125 ml plantaardige olie

3 middelgrote uien, gehakt

2 teentjes knoflook, gehakt

4 grote tomaten, geblancheerd, van zaad ontdaan en in plakjes

zout en peper naar smaak

500 ml kokosmelk

1 bosje verse koriander

 

Wrijf de stukken kip in met knoflookzout en ongeveer 60 ml (4 eetlepels) olie. Schik ze dan boven een houtskoolvuur en laat ze licht bruinen of bak ze anders in de oven.

Fruit de uien en de knoflook bruin in de resterende olie in een aparte pan, voeg dan de tomaten toe en laat dit bij lage temperatuur 5 tot 10 minuten sudderen. Voeg kruiden naar smaak toe.

Doe de stukken gebakken kip met de kokosmelk in een ruime pan en laat dit 5 tot 10 minuten pruttelen. Doe dan de tomaten-uiensaus bij de kip en de kokosmelk. Roer dit goed door, temper de warmtebron en laat het 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen tot de kokossaus ingedikt en de kip gaar is.

Doe dit alles op een schaal en bestrooi het geheel met verse koriander. Serveer warm met gekookte rijst en groenten naar eigen keuze.

 

4 - 6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

 

Kenia Home