KIFTO VAN MAGER GEHAKT VAN BIEFSTUK

 

Over het algemeen eten Afrikanen vlees het liefst goed gaar (soms wel eens te gaar), dus dit Ethiopische gerecht met rauw vlees is vrij ongewoon. Eigenlijk doet het me denken aan een Japans recept, dat ik jaren geleden van een vriend heb gekregen.

EthiopiŽrs doen hierbij een lokale pepersoort, die mitmita wordt genoemd, omdat ze denken dat hete peper allerlei ziektekiemen vernietigt. Omdat deze soort peper niet altijd overal verkrijgbaar is, stel ik een vrij pikante chilisaus voor.

 

500 g mager gehakt van biefstuk

1 ui in blokjes

60 ml (4 eetlepels) plantaardige olie

sap van 1 citroen of 60 ml (4 eetlepels) wijn- of appelazijn (desgewenst)

10 - 20 ml (2 - 4 eetlepels) rode chilisaus

zout en heel veel versgemalen zwarte peper naar smaak

5 g (1 theelepel) van resp. gemalen komijn, kaneel, koriander en fijngehakte knoflook

allerlei groene salades, zoals kropsla, alfalfa (luzerne), zonnebloemkiemen, groene paprika enzovoort

 

Doe alle ingrediŽnten in een schaal en meng ze goed door elkaar.Vorm er kleine balletjes of koekjes van. Schik de salade op eenpersoonsschaaltjes met het vlees in het midden. Garneer dit naar keuze en dien koud op. Uitstekend geschikt voor een lichte lunch.

 

Ik ben zelf nooit zo dol geweest op rauw vlees, dus gaar ik mijn portie heel kort in de magnetron en breek het vlees dan met een vork, waarna ik het over de salade strooi.

 

4 - 6 personen

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

 

EthiopiŽ Home