KIFTO LEB LEB (GEKOOKTE KIFTO)

 

In tegenstelling tot veel van hun medeafrikanen zijn EthiopiŽrs echte vleeseters. Het klassieke gerecht kifto leb leb is de Ethiopische versie van de rauwe steak tartaar. In dit recept worden dezelfde ingrediŽnten gebruikt, alleen wordt het vlees heel even gebakken. Desgewenst kunt u dezelfde kruiderij ook gebruiken voor een goed doorbakken hamburger, maar het resultaat is dan uiteraard anders.

Dit is duidelijk geen recept voor mensen die wakker liggen van de E. colibacterie en de kwaliteit van hun rundvlees, maar als u uw slager kunt vertrouwen en uw biefstuk graag rood of rauw heeft, dan is dit gerecht misschien iets voor u.

 

900 gram filet mignon (ossenhaas)

3 theelepels fijngehakte Spaanse peper (serrano of een andere matig hete peper)

snufje kruidnagelpoeder

snufje kardemompoeder

ľ eetlepel paradijsgraan (melegueta-peper)

Ĺ theelepel versgemalen zwarte peper

zout naar smaak

100 gram ui, fijngehakt

2 deciliter nit’ir qibe

 

Leg het vlees op een hakblok en hak het met een scherp mes fijn totdat het de consistentie heeft van gehakt. Rooster alle specerijen in een zware koekenpan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten; roer voortdurend, zodat ze niet verbranden. Maal de specerijen in een vijzel of specerijmolen. Doe de specerijen met de ui bij het vlees. Verwarm de nit’ir qibe 5 minuten in een andere zware koekenpan op laag vuur. Bak het gekruide rundvlees in deze boter op middelhoog vuur, totdat het vanbinnen nog enigszins rood is. Serveer warm.

 

4 personen

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

EthiopiŽ Home