KEDJENOU (KIP UIT DE STOOFPOT)

 

Als er één schotel kenmerkend is voor Ivoorkust, dan is het wel kedjenou. Het gerecht, dat wordt geserveerd met attieké, een gefermenteerd zetmeelproduct dat eveneens karakteristiek is voor Ivoorkust, wordt langzaam gekookt en is makkelijk aan te passen aan de westerse keuken. Van oudsher wordt kedjenou bereid in een canari, een terracotta pot die in de as van een vuur wordt geplaatst. De bovenkant wordt verzegeld met bananenbladeren, waarna men de pot langzaam laat sudderen totdat de stoofschotel een smaak heeft gekregen die door sommigen wordt omschreven als subliem. Het is de perfecte bereidingswijze voor scharrelkippen die op traditionele markten worden verkocht, omdat de rijke, volle smaak van dit vlees er goed door naar voren komt. Veel traditionele kedjenous worden echter helemaal niet met kip bereid, maar met parelhoen, dat eveneens profiteert van deze langzame bereidingswijze. Beschikt u niet over een canari en kunt u geen open vuur maken, gebruik dan een zware, gietijzeren pan of een vuurvaste terracotta pot.

 

1 stevige kip (2000 - 250 g), in stukken

4 middelgrote uien, grof gehakt

5 rijpe tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd en grof gehakt

¼ eetlepel Spaanse peper (habañero of andere extreem hete peper), of naar smaak

3 grote tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel fijngehakte verse gember

½ theelepel gemberpoeder

1 laurierblad

zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Doe alle ingrediënten in een gietijzeren pan of een vuurvaste terracotta pot. Sluit af met een zwaar, goed passend deksel, zodat er geen stoom kan ontsnappen. Verwarm de pan op middelhoog vuur totdat u hoort dat de inhoud begint te koken (Niet kijken! Het deksel mag er tijdens de kooktijd niet af; de kedjenou moet in zijn eigen vocht gaar worden). Zet het vuur lager en laat het geheel 45 minuten tot 1 uur koken; schud de pan elke 5 minuten zachtjes heen en weer, om te voorkomen dat de ingrediënten aanbranden. Verwijder voor het serveren het laurierblad. Geef er fufu-ballen of witte rijst bij.

 

4 - 6 personen

 

land : Ivoorkust

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris