KAAPS-MALEISE POMPOEN

 

Al voor de komst van de Europeanen werden in Afrika kalebassen gegeten. Dit calabaza-recept, met een uit het Caribisch gebied afkomstige pompoensoort, lijkt op candied sweet potatoes, de geglaceerde zoete aardappelen die in Amerika veel met Kerstmis worden gegeten, maar heeft door toevoeging van gehakte gedroogde abrikozen een Zuid-Afrikaans tintje. Gebruik in plaats van een calabaza een butternut- of acorn-pompoen (kastanjepompoen).

 

500 g (calabaza)pompoenvruchtvlees, in blokjes van 2 centimeter

100 - 125 gram gedroogde abrikozen, gehakt

1,2 deciliter vers sinaasappelsap

1 theelepel bruine suiker

theelepel kaneelpoeder

1 eetlepel boter

 

Verwarm de oven voor op 180C. Wrijf een ovenschaal in met een beetje olie of spuit er een beetje bakspray in, om aanbranden te voorkomen. Doe de pompoen, abrikozen en het sinaasappelsap erin. Strooi de bruine suiker en kaneel eroverheen en leg er klontjes boter op. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem in de oven gedurende 30 minuten, of totdat de pompoen zacht is. Serveer warm.

 

4 personen

 

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : groentegerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Zuid-Afrika Home