K’IT’A

 

Een recept uit EthiopiŽ van mijn dochter die er geweest is en regelmatig contact heeft met mensen uit EthiopiŽ en Eritrea. Een dikke koek die vaak als ontbijt wordt gegeten. Extra lekker en voedzaam: in hapklare stukjes gescheurd en overgoten met gesmolten boter met Berbere ( rode peper-kruidenpoeder). Berbere is erg bewerkelijk om zelf te maken maar het wordt geÔmporteerd door Debritu. Zij heeft een bedrijf dat Ethiopische producten levert aan de Ethiopische restaurants in Nederland. Het bedrijfje heet Meskel: tel 070 3228152  fax 070 3227445. Zij importeert de lekkerste berbere uit EthiopiŽ, en zonder echte berbere maak je geen echt Ethiopisch eten. Trouwens als je berbere in huis hebt blijkt het bij heel veel gerechten goed te passen. Het is super lekker!

 

1 kop maÔsmeel ( polentameel liefst fijn,maar grof kan ook. dan iets meer water erbij )
1 kop tarwebloem , atta of gebuild meel
1 kop water
1 ei ( maakt het bakken makkelijker, wordt daar niet altijd gebruikt )
mespunt zout

 

SAUS

2 flinke eetlepels boter ( daar gebruiken ze geklaarde boter)
1 theelepel berbere

 

Maak van deze ingrediŽnten een dik beslag. Doe alles in een grote koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter. Zo’n antiaanbak koekenpan lijkt nog het meest op de aardewerken bakplaat waarop men in EthiopiŽ injera's en andere koeken bakt. Ik bedoel het resultaat wat je ermee bereikt, het ding op zich is natuurlijk heel anders. Verdeel het beslag gelijkmatig over de pan en bak de koek aan twee kanten op middelhoog vuur. Dit duurt vrij lang, een kwartier of zo, want de koek is Ī 1cm dik.

Ondertussen maak je de 'saus': Smelt de boter in een pannetje doe de berbere erbij en meng dit door de koek die je in hele kleine stukjes scheurt. En dan met je handen opeten natuurlijk!


2 personen

 

land : EthiopiŽ

gerechtsoort : ontbijtgerecht

 

bron : Beatrijs Fischer [Smulpaap]

 

EthiopiŽ Home