JOLLOFRIJST

 

Jollof was oorspronkelijk een nationaal gerecht van de Wolof sprekende stammen uit Djolof, Cayor en Baol in Senegal. Het is een uitgesproken feestgerecht in west-Afrika. In andere delen van Afrika treft men variaties op dit gerecht aan.

 

6 stukken kip, rund- of schapevlees

1 theelepel zwarte peper

1 theelepel witte peper

Ĺ theelepel tijm

zout naar smaak

3 theelepels cayennepeper

2 theelepels gemengde specerijen (gemalen kaneel, gember en foelie)

2 dl olie

1Ĺ kilo rijpe tomaten, in plakken

2 grote uien, in ringen

4 blikjes tomatenpuree (125 g per stuk)

Ĺ liter water

zout naar smaak

1 kg rijst, gewassen en halfgaar

 

Deel alle ingrediŽnten in tweeŽn, behalve de rijst, olie en vlees. Leg al het vlees in een zware pan en bedek het met water. Doe de helft van de kruiden erbij en kook het vlees zacht. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, laat het vlees uitlekken, dep het af met keukenpapier en bak het in de olie. Leg het vlees apart. Bak de tomaten en de uien in dezelfde olie en doe het voorgebakken vlees met de tomatenpuree erbij. Laat het gerecht 25 minuten zachtjes koken en roer het voortdurend om.

Neem een grote pan en doe de andere helft van de ingrediŽnten erin met een halve liter water en zout naar smaak. Breng deze iingrediŽnten langzaam aan de kook en roer de halfgare rijst erdoor. Doe een deksel op de pan, laat het geheel op een uiterst lage warmtebron sudderen tot de rijst gaar is en al het water heeft opgenomen. Laat het gerecht met een deksel op de pan nog 30 minuten zachtjes doorkoken. Dien het flink warm op met gestoomde kool en de vleesragoŻt.

 

6 personen

 

land : Sierra Leone

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore