JOLLOF RICE (PIKANTE RIJSTSCHOTEL)

 

Jollof is oorspronkelijk het nationale gerecht van bepaalde stammen uit de Djolof-, Cayor- en Baol-gebieden van Senegal. Tegenwoordig wordt dit gerecht, of een variatie hiervan, in heel West-Afrika opgediend en ook in andere gebieden van Afrika.

 

1 kg rijst

zout

6 kippenboutjes

3 theelepels cayennepeper

2 theelepels gemengde gedroogde kruiden

1 theelepel zwarte peper

1 theelepel witte peper

200 ml plantaardige olie

1,25 kg tomaten, in plakjes gesneden

2 grote uien, in plakjes gesneden

2 blikjes tomatenpuree

 

Kook de rijst 6 minuten in kokend water met zout; laat de rijst uitlekken en bewaar voor later.

Zet de kippenboutjes op met de helft van de cayennepeper, de helft van de gedroogde kruiden, de helft van de zwarte peper, de helft van de witte peper, wat zout naar smaak en voldoende water zodat het geheel net onderstaat.

Laat de kip 30 tot 40 minuten zachtjes koken in de afgedekte pan.

Verhit de olie in een braadpan. Schep de kippenboutjes uit de bouillon en bak ze rondom goudbruin. Neem ze uit de pan en houd ze warm.

Fruit de helft van de tomaten en de helft van de uien in dezelfde olie en doe de kippenboutjes er weer bij, samen met de helft van de tomatenpuree.

Controleer de smaak, dek de pan af en laat het geheel circa 25 minuten, onder af en toe roeren, zachtjes stoven.

Doe de rest van de ingrediŽnten en 500 ml water in een grote pan, breng het geheel langzaam aan de kook.

Roer de rijst erdoor, zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat de rijst zachtjes gaar koken (circa 6 minuten).

Schep de rijst op een warme schaal en dien op met de kippenbouten, de saus en gestoomde groene kool.

 

6 personen

 

land : Sierra Leone

gerechtsoort : gevogeltegerecht

 

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore