JAN IN DIE SAK

Een Transvaalse "Jan in de zak" is geheel iets anders dan een vaderlandse.

1 pond bloem

4 eetlepels gesmolten boter

4 eieren

1 theelepel zout

pond rozijnen

bakpoeder

zuiveringszout

3 theelepels koekkruiden

1 wijnglas cognac of zoete wijn

3 eetlepels honing of fijne stroop

1 eetlepel abrikozengelei

2 droge beschuiten, aan stukjes gewreven

pond suiker

een handvol dadels

Vermeng alle droge waren, behalve het zuiveringszout (bicarbonaat enz.). Voeg hierbij de losgeklopte eieren, de boter, de stroop, de gelei en de cognac, en daarna het bicarbonaat (enz.) opgelost in een dl warm water. Voeg meer water toe, zo dit voor een stijf deeg nodig mocht zijn. Doe hierbij de ontpitte rozijnen en dadels, fijn gehakt. Stop dit alles in een zak (of kussensloop) die gij met bloem hebt ingewreven, en bind dit dicht. Let wel op dat de zak uitzet, en geef enige speling. Leg dit geval in een pan kokend water, en kook voor 3 a 4 uur. Leg een bord onder de zak om aanbranden te voorkomen, en voeg nog een weinig zout toe. Serveer met een custard of een witte wijnsaus.

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : nagerecht

 

Zuid-Afrika Home