JAGACIDA (KAAPVERDISCHE STOOFSCHOTEL MET BONEN EN WORST)

 

Niet iedereen maakt dagelijks of wekelijks manchupa klaar. Als mijn Kaapverdische vriendinnen zin hebben in een lekker bonengerecht, maken ze een snelle variant van jagacida, die liefkozend jag wordt genoemd. U kunt het gerecht ook maken met bonen uit blik, zoals in dit recept, dat ik kreeg van Jeanne Costa, ook van het vriendinnenclubje uit New Bedford.

De truc bij jag is om de juiste consistentie te krijgen. Volgens Kaapverdianen moet een lepel rechtop in het midden van de pan blijven taan. Valt hij te gemakkelijk om, dan zit er te veel water in; staat hij te stevig, dan moet er meer water in. Beslis zelf maar.

 

2 eetlepels olijfolie

1 kleine ui, fijngehakt

fijngehakte chouriÁou of linguiÁa (Portugese worst)

3 theelepels fijngehakte knoflook

4 eetlepels paprikapoeder

5 dl water

zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

2 laurierbladeren

1 blik (450 ml) grote witte bonen

200 g langkorrelige rijst (bij voorkeur Uncle Ben’s)

 

Laat de olijfolie heet worden in een zware pan en bak de ui met de chouriÁou ongeveer 2 minuten. Voeg de knoflook en het paprikapoeder toe en lat nog bakken gedurende 3 minuten, of totdat de ui glazig is en e worst gaar is. Voeg het water, zout en peper en de laurierbladeren toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Voeg de bonen en rijst toe en roer om alle ingrediŽnten goed te mengen. Laat het geheel met het deksel op de pan ongeveer 35 minuten zachtjes koken. Verwijder de laurierbladeren. Serveer warm.

 

4 personen

 

land : Kaapverdische eilanden

gerechtsoort : vleesgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

KaapverdiŽ Home