IRIO (MA¤S- EN BONENPOT)

 

Hoewel er Kenianen zijn die dit gerecht nogal saai vinden, vind ik het juist verrassend veelzijdig. Het is net als de Keniaanse versie van fuul medames. Een vindingrijke kok kan heel wat maken van irio, door er verschillende smaken als knoflook, verse kruiden en specerijen aan toe te voegen, het te combineren met gedroogde, gezouten vis, zeebanket, gehakt of door er verschillende groenten mee te vullen.

 

250 gram bonen of erwten naar eigen keuze en linzen

zout en peper naar smaak

2 bijna rijpe bakbananen of bananen, gepeld en elk in 6 stukken gesneden

4 grote aardappelen, geschild en in vieren gesneden

500 gram ma´skorrels

60 gram (4 eetlepels) boter

 

Week de bonen twee uur in koud water. Spoel ze dan flink af onder koud stromend water. Doe ze in een grote pan met water en zout. Breng dit aan de kook en laat de bonen 15 tot 20 minuten pruttelen.

Doe de linzen, bakbananen of bananen, aardappelen, ma´skorrels en zo nodig wat water en zout erbij. Breng dit aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot alle groenten zacht en gaar zijn. Giet het resterende water af.

Doe de gekookte groenten en de boter in een grote schaal en stamp het zo fijn mogelijk. In dit stadium zou u, voor de verandering, eens wat specerijen of kruiden kunnen toevoegen of een gekookte vis, wat vlees of een andere groente zoals pompoen.

Dien de irio zo op of bij een vlees- of visgerecht.

 

4 - 6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner