IRIO MET SPINAZIE (MA¤SSTAMPPOT)

 

In Afrika doen de vrouwen 60 tot 80 procent van het werk op het land. Bij trainingprogramma’s en kredietverstrekkingen aan kleine boeren wordt dit vaak over het hoofd gezien, maar de belangrijkste beslissingen over zaken zoals wat de beste tijd om te planten en te oogsten is, of wat voor soort zaad er gebruikt wordt, worden meestal door de vrouwen genomen. Ma´s en bonen zijn twee basisproducten die in veel delen van de wereld samen worden geteeld, waarbij de bonen de voeding die door de ma´s aan de bodem onttrokken wordt er weer in terug brengen.

Verschillende versies van deze ma´sstamppot zijn over heel Afrika bekend. Het gerecht is zeer voedzaam en smaakt vooral lekker wanneer u er een krachtige bouillon in verwerkt.

 

250 g aardappelen, geschild en kleingesneden

600 ml krachtige bouillon of water

200 g rode bonen, geweekt en gaar gekookt

500 g gare diepvriesma´skorrels

500 g spinazie, fijngehakt

boter

zout

peper

 

Kook de aardappelen 20 minuten in bouillon of water tot ze bijna gaar zijn. Voeg de bonen, ma´skorrels en spinazie toe en laat het geheel doorkoken tot de aardappelen gaar zijn.

Laat het kookvocht goed uitlekken en bewaar dit voor later. Stamp wat boter en zout en peper door het bonenmengsel en voeg voldoende van het kookvocht toe tot er een smeu´ge massa ontstaat.

 

6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

 

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, AziŰ en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

 

Kenia Home