‘IRFA (KANEELDRANK)

 

Uit vele bronnen is bekend dat Egyptenaren een voorliefde hebben voor specerijen. In de zeventiende en achttiende eeuw was Ca´ro een van de centra van de specerijenhandel en een doorvoerhaven voor veel specerijen. Uit Sri Lanka kwamen zwarte en witte peper, uit Java en Sumatra lange peper en uit de Molukken kruidnagels en nootmuskaat, kardemom van de Malabar-kust in India, gember uit India en de kaneel waarvan deze drank gemaakt wordt, kwam uit Sri Lanka, India en China. Misschien is dit recept wel met de specerij meegekomen. Waar het ook vandaan komt, de Egyptenaren hebben het in hun hart gesloten.

 

2 pijpjes kaneel

3 theelepels suiker, of suiker of suikerstroop naar smaak

2,5 dl koud water

gemengde noten, om over de drank te strooien

 

Breng in een pannetje de kaneel en de suiker met het water onder af en toe roeren aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel dan zachtjes koken gedurende 10 minuten, of totdat het bruingekleurd is. Verwijder de pijpkaneel en schenk de ‘irfa in een kopje. Strooi er voor het serveren gemengde noten over.

 

2,5 dl

 

land : Egypte

gerechtsoort : drank

 

bron :Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Egypte Home