HLALEM (VERMICELLISOEP MET GROENTEN)

50 g gedroogde kekererwten
1 middelgrote ui
4 eetl. koudgeperste olijfolie
2 eetl. tomatenpuree
Ĺ theel. harissa
Ĺ bosje bladpeterselie
2 takjes selderij
zwarte peper
zout
1 theel. mild paprikapoeder
3 kleine, malse artisjokken
100 g verse of diepvries tuinbonen
200 g verse of diepvries doperwtjes
150 g fijne, korte (eier-)vermicelli
 
Week de kekererwten een nacht. Giet de kekererwten dan af. Zet ze onder schoon water en laat afgedekt op een laag vuur circa 3 uur (of 1 uur in een snelkookpan) garen. Schep er het zich in het begin vormende schuim af. Laat in het kookvocht afkoelen en doe de erwten dan over in een zeef.
Pel de uien en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de olie in een soeppan en fruit er de uien glazig in. Roer de tomatenpuree en harissa in ľ liter water glad, schenk bij de uien en voeg er nog 1ľ liter water aan toe. Was de peterselie en de selderij, hak de blaadjes, voeg ze toe en breng alles samen aan de kook. Breng de bouillon op smaak met royaal peper, zout en paprikapoeder. Laat op een laag vuur circa 10 minuten afgedekt zachtjes koken.
Was intussen de artisjokken. Verwijder de harde blaadjes en snijd de bladpunten fors bij tot aan het vlezige gedeelte. Verwijder de baard aan de binnenkant, snijd de stelen bij, schil ze dun af en verdeel de artisjokharten in acht partjes.
Voeg de artisjokken, kekererwten, tuinbonen en doperwtjes aan de bouillon toe en laat circa 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg er dan de vermicelli (die veel overeenkomst met de in TunesiŽ gebruikte pastasoort heeft) toe en laat circa 15 minuten meekoken. Breng de soep op smaak en dien op.

Voor 4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.

bereidingstijd : 45 minuten (plus 12 uur weken, plus 3 uur koken)

land : TunesiŽ

gerechtsoort : soep

bron : De beste recepten uit ‘Koken in de wereld’

 

TunesiŽ Home