HARTIGE YAM

 

450 g yam

2 eetlepels arachideolie

1 middelgrote ui, fijngehakt

1 middelgrote tomaat, kleingesneden

1 eetlepel tomatenpuree

3 verse groene chilipepers, zaad verwijderd, steeltjes verwijderd, fijngesneden

1 theelepel cayennepeper

Ĺ theelepel zout

1 theelepel zwarte peper

ľ theelepel tijm

1 ei, losgeroerd

125 g broodkruim

bloem

frituurolie

 

Was de yam en snijd hem kleiner. Doe de stukken in een grote pan, overgiet ze met water en kook ze gaar (tot u ze makkelijk met een vork kunt inprikken). Laat de yam iets afkoelen, pel de stukken en prak ze. (U kunt de yam ook schillen voor het koken). Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de uitjes glazig. Voeg de overige ingrediŽnten toe, behalve geprakte yam, ei, broodkruim en bloem. Bak tot een dikke saus. Schep saus, ei en broodkruim goed door de geprakte yam. Laat het mengsel 20 minuten rusten. Verhit de frituurolie. Schep een eetlepel van het mengsel en vorm er een ovaal balletje van. Rol het door de bloem. Frituur het goudbruin in de olie: knapperig van buiten maar zacht van binnen. Heerlijk met ata saus.

 

Voor 20 balletjes.

 

land : Nigeria

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai