HARTIGE PAPBEIGNETS

 

In heel Afrika bestaat een traditie van frituren en zijn allerlei beignets populair. In heel West-Afrika worden veel rijst, ma´s, bonen en bananen gegeten, maar in het oosten zijn beignets ook een manier om restjes puree of pap, het traditionele basisgerecht bij een dunne stoofschotel, op te maken.

 

olie, voor het frituren

een restje pap, een hoeveelheid van ca. 7,5 dl in een maatbeker

125 g fijngehakte ui

2 eetlepels fijngehakte spinazie

fijngehakte Spaanse peper naar smaak

2 eieren

0,6 dl melk

 

Verwarm de olie in een zware, gietijzeren pan of een frituurpan tot 190░C. Meng de pap, ui, peterselie en Spaanse peper in een middelgrote kom. Klop in een andere kom de eieren los met de melk. Neem als de olie heet is een eetlepel van het papmengsel, wentel het door het losgeklopte ei en laat het in de olie glijden. Bak op dezelfde manier telkens een paar beignets van pap in 2 minuten aan elke kant lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer warm met een pikante saus, bijvoorbeeld Hartige Aloco-saus.

NB: met pap bedoel ik de zetmeelrijke purees die worden gegeten bij de hoofdmaaltijd; dat kan de ma´smeelpuree zijn die in Kenia ugali en in Nigeria tuo wordt genoemd of een andere puree. Het recept kan ook worden gemaakt met West-Afrikaanse purees, bijvoorbeeld de cassavepap die in Benin eba wordt genoemd.

 

6 personen

 

gebied : Oost-Afrika

gerechtsoort : voorgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris