HAMINE-EIEREN MET FUL MEDAMES

 

Hamine-eieren krijgen door hun lange, trage kooktijd een unieke smaak en romige structuur en worden door de meegekookte uieschillen geelbruin. Traditioneel worden ze ofgediend bij ful medames, gemaakt van een soort kleine, gedroogde tuinbonen die een Egyptische specialiteit zijn

 

 4 eieren

de schil van 3 - 4 grote uien

 

FUL MEDAMES

250 g gedroogde fulbonen, een nacht geweekt is net genoeg

koud water

3 eetlepels olijfolie

3 tenen knoflook, fijngehakt

1 eetlepel peterselie of korianderblad, fijngehakt

2 - 3 eetlepels citroensap

4 lenteuitjes (alleen het wit), fijngehakt

zout

peper

 

OPDIENEN MET:

peterselie, fijngehakt

citroensap

olijfolie

 

Doe de eieren en uieschillen in een grote pan, voeg zoveel water toe dat ze ruim onderstaan, breng ze langzaam aan de kook en laat ze 5 - 6 uur of een hele nacht pruttelen. Zorg dat de eieren altijd onderstaan - een laagje olie op het wateroppervlak vertraagt de verdamping. Een ‘slow cooker’ is handig.

Giet de eieren af en pel ze als ze voldoende zijn afgekoeld. Giet intussen de bonen af, doe ze in een stoofpan met een dikke bodem, voeg zoveel water toe dat ze net onderstaan, dek de pan goed af en laat ze heel zachtjes pruttelend in 5 - 6 uur gaar worden. Voeg een beetje water toe als de bonen tijdens het koken te droog worden, maar roer niet. Aan het einde van de kooktijd mag nauwelijks vloeistof over zijn.

Doe de bonen in een kom en roer er olie, knoflook, peterselie of korianderblad, citroensap, zout en peper door. Laat alles afkoelen en roer er de lenteuitjes door. Dien de bonen op in soepkommen met de eieren erop en bestrooi het met peterselie. Traditioneel prakt elke tafelgenoot zijn kom bonen en ei met een vork en roert er naar smaak extra citroensap, olijfolie, zout en peper door.

 

4 personen

 

land : Egypte

gerechtsoort : eigerecht

 

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

 

Egypte Home