GROVE MA¤SPAP MET TOMATEN

 

Grofkorrelige hominy, pozole in het Mexicaans, wordt in het zuiden van de Verenigde Staten veel gebruikt door Amerikanen van Afrikaanse afkomst, net als in Afrika zelf, in het gebied ten zuiden van de Sahara. Grove ma´spap is daar erg geliefd, omdat het drogen van ma´s een van de simpelste manieren is om het product lang houdbaar te maken. Samen met de ma´s zelf kwam deze methode uit de Nieuwe naar de Oude Wereld. Het resultaat zijn gerechten als deze grove Keniaanse ma´spap met tomaten.

 

1 eetlepel arachideolie

2 middelgrote uien, in dunne ringen

6 middelgrote rijpe tomaten, ontveld, zaden verwijderd en grof gehakt

gekookte ma´spap (van witte hominy), een halve maatbeker vol

zout naar smaak

 

Laat de olie heet worden in een pan, voeg de uienringen toe en bak deze lichtbruin. Voeg de overige ingrediŰnten toe en laat deze onder af en toe roeren 10 minuten koken. Serveer warm.

Tip: In recepten waarin gekookte ma´s wordt gebruikt, kan in plaats van gedroogde hominy, in Mexicaanse winkels verkrijgbaar als pozole, hominy uit blik worden gebruikt.

 

6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : bijgerecht

 

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

 

Kenia Home