GROENTESAMOOSA’S

Dit pittige voorgerecht werd in Zuid-Afrika ingevoerd door Indiase immigranten. Het is enthousiast overgenomen door Kaapse Maleïers, die de samoosa’s vullen met verschillende ingrediënten, zoals lamsvlees, rundvlees, kip en vis.

DEEG

300 g bloem

1 tl zout

½ tl kurkuma

1 el plantaardige olie

1 tl citroensap of azijn

(ongeveer) 250 ml koud water

VULLING

plantaardige olie

2 uien, fijngesneden

2 aardappels, geschrapt en fijngehakt

1 el gemalen gember

1 tl geperste knoflook

½ tl kurkuma

½ tl zout

250 ml erwten

125 ml gehakte verse korianderblaadjes

Verwarm de oven op 200 ºC. Zeef de bloem met het zout en de kurkuma. Roer er de olie en het citroensap of de azijn door en zoveel koud water dat een stevig deeg ontstaat. Kneed dit op een met bloem bestrooid oppervlak tot het elastisch is.

Verdeel het deeg in 12 stukken en rol er balletjes van. Rol deze uit tot lapjes van 10 cm doorsnee. Maak vier stapels van drie, bestrijk de onderste twee met olie en bestrooi ze met bloem (op de bovenste komt geen olie en bloem). Rol de stapels uit tot heel dunne rechthoeken en snijd de zijkanten bij. Leg ze op een niet ingevette bakplaat en zet deze een paar minin de oven, tot het deeg iets opzwelt. Haal de vellen van elkaar als ze nog warm zijn en snijd ze in repen van 8 bij 25 cm. Dek ze af met een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Verwarm wat olie in een middelgrote pan en fruit de ui glazig. Voeg de aardappel, wortel, komijn, chili, gember, knoflook, kurkuma en het zout toe. Dek af en laat ongeveer 5 minuten stoven tot de groenten gaar zijn. Voeg de erwten en koriander toe en warm alles door. Laat afkoelen. Snijd het vel deeg schuin door en vouw het twee keer dubbel, zodat een driehoek ontstaat. Vul de holte met 2 tl vulling, vouw vervolgens het deeg over de bovenkant om de opening te sluiten. Maak de andere rand nat met water en knijp deze dicht. Laat de samoosa’s 30 minuten op een koele plaats staan, of dek ze af en bewaar ze een dag in de koelkast.

Frituur de samoosa’s in olie tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat goed uitlekken en serveer warm of iets afgekoeld.

Voor ongeveer 36 stuks (6 - 8 personen)

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van Zuid-Afrika : Een culinaire reis / Lannice Snyman

 

Zuid-Afrika Home