GRIESMEELCAKE

 

Serveer deze heerlijke, luxe cake bij de koffie of als nagerecht. Gebruik zo fijn mogelijk griesmeel. Omdat de cake in siroop gedrenkt wordt, is hij lang houdbaar.

 

120 g boter, romig geroerd

150 g fijne kristalsuiker

2 eieren

dl melk

1 eetlepel oranjebloesemwater

1 theelepel vanille-essence

450 g griesmeel

1 theelepel bakpoeder

25 g amandelschaafsel of -snippers

 

SUIKERSIROOP

125 g fijne kristalsuiker

sap van citroen

2 eetlepels oranjebloesemwater

 

Roer de boter en suiker romig. Klop er een voor een de eieren door (voeg pas het volgende ei toe als het eerste is opgenomen). Klop er de melk, het oranjebloesemwater en de vanille-essence door; en vervolgens het griesmeel en het bakpoeder. Meng alles goed. Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en schenk het beslag hierin. Strijk de bovenkant glad af met een spatel en strooi de amandelen erover. Bak de cake 25 - 30 minuten in een op 180 C voorverwarmde oven, of tot de cake stevig is en lichtbruin kleurt. Neem hem uit de oven en stort hem op een schaal. Verwarm voor de siroop 1 dl water met de suiker in een pannetje en laat dit mengsel zachtjes trekken tot de suiker volledig is opgelost. Neem de pan van het vuur, voeg citroensap en oranjebloesemwater toe en schenk de siroop langzaam uit over de cake, zodat hij doordrenkt wordt van de siroop. Serveer de cake op kamertemperatuur en geef er vruchtensalade of (Egyptisch) ijs bij.

 

Voor 8 - 10 personen.

 

land : Egypte

gerechtsoort : gebak

 

bron : Aan tafel met de farao’s : Unieke en smakelijke recepten uit het Oude Egypte om zelf te bereiden / Michelle Berriedale-Johnson

 

Egypte Home