GIRIAMA GOURMET

 

Giriama (spreek uit als ‘ki-ri-ja-ma’) is een recept dat ik heb gekregen van mijn vriend en collega Mike Piper, een geŽmigreerde Keniaan, en zijn vrouw Jenny. Het is een gerecht met vis die voor de kust van Kenia wordt gevangen, en dat genoemd is naar het Giriama-volk van Malindi. Het wordt gekruid met knoflook, saffraan, komijn, kurkuma en kokosmelk en vormt zo een soort regionale viscurry.

 

6 teentjes knoflook, gehakt

1 ui, gehakt

5 g (1 theelepel) van resp. saffraan, komijn en kurkuma

60 g (4 eetlepels) boter

2 kg visfilet

zout en peper naar smaak

4 tomaten, gehakt

750 ml kokosmelk

 

Roerbak de knoflook, ui en specerijen een minuut of 5 in boter. Doe dan de stukken vis erbij; en zout naar smaak. Laat dit 10 tot 15 minuten pruttelen. Voeg de tomaten toe en laat het nog eens 10 minuten zachtjes koken. Roer nu de kokosmelk erdoor en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen om de saus in te laten koken tot een romig geheel.

Het traditionele recept vraagt om een gloeiend stukje houtskool, dat voor het opdienen in de saus wordt gedaan, omdat dit extra smaak geeft en bovendien de saus echt ‘vurig’ maakt. Houtskool moet echter alleen door professionele koks gebruikt worden en het is niet geschikt voor de doorsnee keuken! Het kan ook gevaarlijk zijn en laat bovendien kleine stukjes houtskool achter in de saus.

 

4 - 6 personen

 

land : Kenia

gerechtsoort : visgerecht

 

bron : De Afrikaanse keuken wereldwijd / Dorinda Hafner

 

Kenia Home